Gajek klopt Eeckhout en Hondo in Omloop Houtland (cat. 1.1)

Nico Eeckhout tweede in Lichtervelde. De Duitser Artur Gajek (Team Wiesenhof) heeft in Lichtervelde de Omloop van het Houtland (1.1) gewonnen, een wedstrijd over 185 kilometer. De Duitser haalde het na een solo van zowat twee kilometer, voor Niko Eeckhout en zijn landgenoot Danilo Hondo.

Negen vluchters Door de hevige tegenwind en het hoge tempo brak het peloton al na de eerste wedstrijdkilometers in verschillende waaiers. Een tiental renners kreeg zo meteen een te grote achterstand aan de broek gesmeerd en zij hielden het dan ook snel voor bekeken. Na zowat zestig kilometer wedstrijd vormde zich een kopgroep van twaalf renners. Twintig kilometer verderop was iedereen eraan voor de moeite zodat een compact peloton van nog een 100-tal man zich te Lichtervelde aanmeldde voor de acht plaatselijke ronden van elk 12,7 kilometer.

Evert Verbist ging dan zijn kans. Hij mocht tot anderhalve minuut voor de grote groep uitrijden, maar werd opnieuw gegrepen. Het teken voor negen anderen om hun kans te gaan: Niko Eeckhout, Frederic Amorison, Gorik Gardeyn, de AustraliŽr Benjamin Johnson, de Nederlanders Rick Flens, Marcel Beima en Piet Rooijakkers, en de Duitsers Artur Gajek en Danilo Hondo. De rest had het dan al begrepen en liet de negen meer en meer voorsprong nemen.

Gajek gokt goed In volle finale kregen we een spervuur van uitvalspogingen bij de leiders. Danilo Hondo probeerde het tot tweemaal toe, maar net als Piet Rooijakkers slaagde hij niet in zijn opzet. Meer geluk kenden Eeckhout, Amorison, Gajek en opnieuw Hondo toen zij op 27 kilometer van de finish ten aanval trokken. Achter hen stokte het en meteen werd duidelijk dat de winnaar bij dit kwartet moest gezocht worden. Hondo ging nog eens maar werd bijgehaald door Eeckhout, die de twee anderen op sleeptouw nam.

Op twee kilometer van de finish sprong Gajek weg. Hondo en Eeckhout beloerden elkaar net iets te lang en Gajek sloeg direct een mooie kloof. Eeckhout zette alsnog de achtervolging in maar had geen steun meer aan Hondo. Gajek won zo zijn tweede zege van het seizoen na een korte solo. In de spurt voor de tweede plaats haalde Eeckhout het gemakkelijk van Hondo. Frederic Amorison eindigde op de vierde plaats.

TOPVIJFTIEN (165 deelnemers): 1. Artur Gajek (gem.: 43,40 km/u) 2. Niko Eeckhout op 0:15 3. Danilo Hondo (Dui) 4. Frederic Amorison 0:31 5. Rick Flens (Ned) 1:44 6. Piet Rooyakkers (Ned) 7. Gorik Gardeyn 3:40 8. Benjamin Johnson (Aus) 9. Marcel Beiman (Ned) 10. Tom Leezer (Ned) 5:02 11. Frederik Willems 12. Steven Caethoven 5:04 13. Evert Verbist 14. Jonas Ljungblad (Zwe) 15. Benny De Schrooder

Bron: Het Laatste Nieuws