Martin Pedersen (Team GLS) wint 64ste Omloop van het Houtland

LICHTERVELDE 24/09 (SPORT INFO) = Martin Pedersen (Team GLS) Foto Sprintheeft vandaag, woensdag, de 64ste editie van de Omloop van het Houtland met start en aankomst na 194 kilometer te Lichtervelde gewonnen. De Deen haalde het in een sprint met vijf van zijn landgenoot Michael Tronborg en de Nederlander Roy Curvers. Meteen een eerste compleet buitenlands podium voor de categorie 1.1 wedstrijd. Beste Belg was Steven De Neef met een vierde plaats net voor Jurgen Van De Walle.
Het volledig hertekende parcours nodigde de renners uit om meteen het gashendeltje open te draaien. In het eerste wedstrijduur werden dan ook net iets meer dan 50 kilometer afgewerkt. Aanvallen was dus volledig uit den boze al probeerden een vijftiental renners dat toch te verwezenlijken. Het peloton liet evenwel niet begaan en in een mum van tijd werd de leidersgroep meteen tot de orde geroepen. Het duurde tot net voor de passage te Zarren, na goed 75 kilometer wedstrijd, voordat we een eerste serieuze afscheiding kregen. Een groep van zestien man met Jurgen Van De Walle, Pieter Van Speybrouck, Kristof Vandewalle, Bert De Backer, Andy Cappelle, Geert Verheyen, Timothy Vangheel, Steven De Neef, Ken Devaere, Sven Vandousselaere, Davy Tuytens, de Denen Michael Tronborg en Martin Pedersen, de Duitser Stefan Ganser en de Nederlander Roy Curvers met zijn landgenoot Jeffrey Wiersma ging voor het peloton uitrijden en kon snel een mooie kloof slaan. Achter hen kwam er toch een reactie op gang. Niko Eeckhout trok in de tegenaanval samen met onder andere de Nederlanders Floris Goessinen en Hans Dekkers en de Deen Martin Mortensen. In de kopgroep kenden Sven Vandousselaere en Jurgen Vandewalle Jurgen Van De Walle pech.
Zij moesten met een lekke band aan de kant. Vandousselaere moest er definitief af en enkel Jurgen Van De Walle kon nog aanpikken bij het achtervolgende groepje met Niko Eeckhout dat zo aandikte tot vijf eenheden. Datzelfde vijftal vervoegde nog voor het ingaan van de acht plaatselijke ronden, van elk 10,8 kilometer, de kopgroep waardoor we twintig leiders kregen. Het peloton, waarin de mannen van Quick Step het tempo bepaalden, volgde echter op anderhalve minuut. De voorsprong van de vluchters bleef slinken en op zowat 55 kilometer van de finish was de kloof nog een halve minuut groot. Plots stokte de tegenaanval en reden de leiders opnieuw weg. James Vanlandschoot trachtte met nog enkele mannen naar de vluchters toe te rijden maar slaagde niet in hun opzet. In volle finale gingen Steven De Neef, Jurgen Van De Walle, de Nederlanders Floris Goessinnen en Roy Curvers met de Denen Michael Tronborg en Martin Pedersen hun kans. Achter hen werd er te lang geaarzeld en meteen mochten de zes spurten voor de eindzege.
De 25-jarige Deen Martin Pedersen was daarin duidelijk de sterkste. De Nederlander Floris Goessinnen, die nog een wanhoopspoging onderging in de slotkilometers, kwam in de laatste rechte lijn ten val en moest de strijd staken.

Martin Pedersen (Team GLS)Martin Pedersen: Vijfde zege van het seizoen In de 64ste Omloop van het Houtland stond er geen maat op de Deen Martin Pedersen, die in 2006 al eens eindlaureaat werd van de Ronde van Engeland toen hij daar vanaf de eerste dag het leidersshirt aantrok. ,,Vandaag boekte ik mijn vijfde zege van het seizoen, meteen de mooiste. Het was een lastige en lange dag. Vergeet niet dat we nog voor halfkoers al in de aanval waren met een klein groepje. Het peloton naderde snel in de plaatselijke ronden maar ineens liep onze voorsprong weer uit. Toen we uiteindelijk de volle finale met zes introkken wist ik dat het opletten geblazen was voor de Skil-Shimanorenners die toch met twee man voorin zaten. Goessinnen sprong weg en ik kon naar zijn wiel sluipen. Dan ben ik vol doorgegaan, met het gekende gevolg'', lachte Martin Pedersen.

Roy Curvers (Skil-Shimano)Roy Curvers: Me laten vloeren door de Denen Nederlander Roy Curvers sakkerde aan de aankomstlijn. ,,Ik heb me laten vloeren door die twee Denen. We speelden de ploegtactiek nochtans perfect uit. Floris Goessinnen ging als eerste aan en ik liet die Deen netjes het gat dichten want het was toch niet mijn taak om achter mijn teamgenoot te gaan vlammen. Pedersen trapte in de val maar ik wist niet dat hij nog zoveel reserves over had om nog vol door te gaan in de sprint. Misschien bleef ik wel net iets te lang in zijn wiel zitten maar ik dacht echt dat hij wel door zijn beste krachten heen moest zitten. Verkeerd gegokt dus. Bovendien kwam er zelfs nog een tweede Deen over mij heen naar de tweede plaats gesprongen. Ik kan misschien revanche nemen in de Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden van komende week'', gaf Roy Curvers mee.

Steven De Neef (Davitamon-Jong Vlaanderen): Zat op einde stikdood Beste Belg in de Omloop van het Houtland was Steven De Neef. De 'ouderdomsdeken' van Davitamon-Jong Vlaanderen eigende zich immers de vierde plaats toe na een compleet buitenlands podium. ,,Ik zat op het einde echt stikdood, maar zo waren er nog wel meer in mijn geval. Dat die Deen snel was wist ik maar ik had echt geen passend antwoord wanneer hij aanging. In volle finale pareerde ik een uitval van Floris Goessinnen. We kregen er nog vier anderen bij. Van dan af moesten wij alles geven om uit de greep van de rest te blijven. Ook bij ons zestal volgde de ene uitvalspoging de andere op maar uiteindelijk trokken wij toch met dat aantal de laatste rechte lijn in. Een vierde plaats was wellicht het hoogst haalbare voor mij'', stelde Steven De Neef.

Floris Goessinnen (Skil-Shimano) valt in laatste rechte lijn De Nederlander Floris Goessinnen ondernam nog een laatste uitval in de slotkilometers maar werd in de laatste rechte lijn voorbijgestoken door zijn vroegere kompanen. Als toemaat sloeg de Skil-Shimanorenner nog tegen het asfalt waardoor hij meteen de strijd moest staken.

LICHTERVELDE (150 deelnemers):