Marcel Kittel (Argos-Shimano) wint 68e Omloop van het Houtland

(SPORT INFO SPORTS) = Marcel Kittel (Argos-Shimano) heeft woensdag de 68e editie van de Omloop van het Houtland, cat. 1.1, met start en aankomst te Lichtervelde na 196,8 kilometer gewonnen. Aankomst 2012Foto Kurt

De Duitser haalde het na een massasprint van onder andere de Brit Adam Blythe en Timothy Dupont.
Na 34 kilometer vormde zich een kopgroep met Iljo Keisse, Roy Jans, Laurent Evrard, de Litouwer Egidijus Juodvalkis en de Amerikaan Tom Zirbel. De passage aan de Ijzer zorgde ervoor dat het peloton in verschillende waaiers uiteen viel. Nog voor het ingaan van de 8 plaatselijke ronden kregen we een nieuwe kopgroep. Kurt Hovelijnck, Serge Pauwels, Pieter Serry en opnieuw de Amerikaan Tom Zirbel maakten daar deel van uit. Zij mochten deze plaatselijke ronden, van elk 9,8 kilometer, aansnijden met een voorsprong van 0:45 op een compact peloton. Achter het viertal controleerden vooral de renners van Argos-Shimano en Rabobank het tempo waardoor de leiders nooit meer dan 1 minuut voorsprong boekten.
Op twee ronden van het einde smolt alles dan ook opnieuw samen en dit was het sein voor de renners van BMC om zich op kop van de grote groep te zetten en ervoor te zorgen dat niemand er nog in slaagde weg te geraken. In de daaropvolgende massasprint stond er geen maat op Marcel Kittel die zo zijn tiende zege van het seizoen liet optekenen voor de Brit Adam Blythe en een sterke Timothy Dupont.

Omloop van het Houtland van kilometer tot kilometer

(SPORT INFO SPORTS)
*Km 0: Onder een stralende zon nemen 175 renners vanaf de Markt van Lichtervelde het vertrek voor de 68e editie van de Omloop van het Houtland over 196,8 kilometer
*Km 34: Aanval met Iljo Keisse, Roy Jans, Laurent Evrard, de Litouwer Egidijus Juodvalkis en de Amerikaan Tom Zirbel
*Km 42,2: Het eerste wedstrijduur zit erop. De 5 leiders tellen 3:30 op het peloton
*Km 51: De leiders bereiken hun maximale voorsprong van 3:55
*Km 63: Passage langsheen de Ijzer. Het peloton spat in verschillende waaiers uiteen
*Km 80: Algemene hergroepering
*Km 109: Aanval van Kurt Hovelijnck, Pieter Serry, Serge Pauwels en de Amerikaan Tom Zirbel
*Km 115: De vier leiders vatten de 8 plaatselijke ronden te Lichtervelde, van elk 9,8 kilometer, aan met een voorsprong van 0:45 op een compact peloton
*Km 154: Kloof tussen de vier en de grote groep is 0:58
*Km 164: Het peloton volgt nu op 0:49
*Km 180: Algemene hergroepering
*Km 193,8: Massasprint gewonnen door de Duitser Marcel Kittel voor de Brit Adam Blythe en Timothy Dupont.

Reacties na Omloop van het Houtland

Marcel Kittel Marcel Kittel (Argos-Shimano): Uitermate blij met deze zege

De Duitser Marcel Kittel pakte in Lichtervelde zijn tiende zege van het seizoen. In een massasprint liet hij iedereen achter zich. ,,Ik wou hier echt waar winnen en had van deze koers zeker een doel gemaakt’’, stelde Marcel Kittel. ,,De laatste weken had ik immers geen goed gevoel meer en dat prikkelde me heel erg. Het voorjaar verliep niet echt naar wens en ook de Tour de France was geen hoogvlieger voor mij. Toch mag ik al bij al niet klagen. Ik pak hier mijn tiende zege van het seizoen. Dat op zich is toch niet slecht? Vandaag kon ik heel de dag met een gerust gemoed rondfietsen. Mijn team zorgde hiervoor. De sprint werd goed aangetrokken en ik kon het netjes afwerken’’.

Adam Blythe (BMC): Marcel Kittel was duidelijk sneller

In 2010 werd hij nog derde in de Omloop van het Houtland. Nu slaagde hij erin een positie beter te doen.
,,Ik had hier nochtans liever gewonnen’’, lachte Adam Blythe. ,,Het was vandaag wel een heel lastige koers met die hevige wind. Toen duidelijk werd dat het pleit zo beslecht worden na een massasprint hield ik mij steeds voorin. Er sloeg nog een renner van Argos-Shimano tegen de grond waardoor de sprint even ontregeld werd. Toch kon ik me nestelen in het wiel van Marcel Kittel maar ik was niet bij machte om hem te remonteren. Hij was duidelijk sneller. Ik hoop in de Tour de l’Eurométropole, de vroegere Franco-Belge, ook nog te schitteren. Zeker met deze conditie’’.

Timothy Dupont (Bofrost-Steria): Hoop op profcontract na constant seizoen

Timothy Dupont De Belgische kampioen bij de eliterenners zonder contract, Timothy Dupont, flitste zich in Lichtervelde naar de derde plaats.

,,Meer zat er echt niet in, maar ik mag best tevreden zijn met die derde plaats als je ziet wie mij vooraf gaat’’, verduidelijkte Timothy Dupont. ,, Ik zat in de laatste rechte lijn heel goed gepositioneerd maar kon de kloof met Kittel en Blythe niet meer dichten. Hoe mijn toekomst eruit ziet? Ik weet het vooralsnog niet. Ik heb enkele contacten lopen maar die zijn nog niet concreet zodat ik daarover nog niet veel kwijt kan en wil. Ik geef hier wel opnieuw een visitekaartje af vind ik van mezelf en hoop dan ook dat ik volgend seizoen in een profploeg aan de slag kan. Zeker na wat ik dit seizoen allemaal liet zien’’.
LICHTERVELDE (175 deelnemers)