Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2013 met vrije start in De Valke

Basisschool De Valcke

10de Gilbert Desmet MTB TourGilbert Desmet

Met de Gilbert Desmet Mountainbike Tour laat de Koninklijke Wielrijdersbond Flandria de recreatieve en sportieve fietser twee dagen lang aan zijn of haar trekken komen. Dankzij een mix van dreven en boswegels, single tracks en privépassages krijg je Lichtervelde en omgeving te zien van zijn meest verrassende kant. Bovendien is er op zaterdag ook een begeleide kids toer.

Dankzij de internationale elitewedstrijd de Omloop van het Houtland (Europe Tour 1.1) zet de Koninklijke Wielrijdersbond de gemeente Lichtervelde al jaren op de sportieve kaart. Maar naast renners en supporters heeft de vereniging ook oog voor de fietsers zelf. De organisatie van de Gilbert Desmet MTB Tour, onder de vlag van de Wielerbond Vlaanderen, is daar een mooi voorbeeld van.

Grinta Tweedaagse
Gestart in 2004 n.a.v. ‘Lichtervelde, Dorp van de Ronde’ (van Vlaanderen) is de Gilbert Desmet MTB Tour intussen aan de 10de editie toe. Sedert vorig jaar is deze mountainbikehappening zelfs een tweedaagse. Dit keer vindt ze plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 april. Zoals gewoonlijk kun je voor start en inschrijvingen terecht in de basisschool De Valke – wegens werken uitzonderlijk enkel via de Essestraat bereikbaar.

Iedereen welkom
Vrij Alprostarten kan op vrijdagmiddag tussen 14 en 18 uur, op zaterdag tussen 8 en 14 uur. Iedereen is welkom op deze mountainbiketocht: van jong tot minder jong, van sportieveling tot recreant. Deelnemen kost 5 euro; leden van een officiële wielertoeristenbond genieten 2 euro korting. In ruil krijg je een perfect bewegwijzerd parcours, een verzorgde bevoorrading onderweg (2 op de langste lussen) en een belegde boterham achteraf. Bovendien ben je verzekerd en is er wasgelegenheid voor zowel bike als biker.

3Action

30 – 45 – 60 km
De Gilbert Desmet MTB Tour biedt de keuze uit drie afstanden: 30, 45 en 60 km. De basislus gaat via ’t Hoge en de dreven van ’t Veld richting Groenhovebos. Op de terugweg proef je van het parcours van de Lichterveldse cyclocross en geniet je van de passage langs Pape’s Putten. Fietsers krijgen er op de 45 km een ommetje langs De Baliebrugge, een deel van het parcours van de Superprestige Cyclocross in Ruddervoorde, de hippodroom van Torhout én een tweede bevoorrading bovenop. De meer geoefende fietsers en echte bikers zullen ongetwijfeld kiezen voor de 60 km. Ze trekken verder oostwaarts naar de bosrijke omgeving van de kastelen Rapenburg en Lakebos en worden beloond met prachtige passages die anders nooit toegankelijk zijn.

Kids Toer: gratis!
Ook aan de allerjongsten wordt gedacht. Op zaterdag 13 april is er namelijk weer een kids toer – de enige in de provincie die nog altijd gratis is. Het is wel verplicht een valhelm te dragen. De gezamenlijke start vindt plaats om 10 uur, eveneens in De Valke. Alle jongens en meisjes jonger dan 14 zijn welkom. Onder begeleiding wordt zo’n 20 km afgelegd. Ook vaders en/of moeders mogen hun pagadders tijdens deze kids toer vergezellen.

Gilbert Desmet present
Met deze mountainbikehappening brengt Flandria andermaal hulde aan de beste en bekendste renner die Lichtervelde ooit had en als voorbeeld geldt voor alle sportievelingen onder ons. Gilbert Desmet – intussen 82 jaar jong maar nog altijd een fervent fietser – heeft o.a. Parijs-Tours, de Waalse Pijl, Kuurne-Brussel-Kuurne en de Vierdaagse van Duinkerken op zijn palmares, eindigde 4de in de Ronde van Frankrijk van 1962 en 8ste in die van 1964, droeg in totaal elf keer de gele trui en won etappes in zowel de Ronde van Spanje, de Ronde van Zwitserland, Parijs-Nice als de Dauphiné Libéré. Hij zal zowel tijdens de kids toer als op de ‘gewone’ MTB present zijn.

Info: Oswald Depoorter, tel. 0473 57 74 82 of Patrick Cornillie, tel. 0494 99 19 41.